Posílení populace hohola severního (Bucephala clangula) pomocí umělých budek - Sklářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Na podzim roku 2013 bylo na Třeboňsku vyvěšeno 50 hnízdních budek pro posílení populace hohola severního (Bucephala clangula). Cílem této studie byla kontrola hnízdních budek v pohnízdním období a vyhodnocení získaných výsledků. Kontrola hnízdních budek byla provedena v červenci roku 2014 a 2015. K vybraným hnízdním budkám byly na jaře roku 2015 instalovány 2 fotopasti. V roce 2015 probíhal monitoring výskytu hohola severního na Nadějské rybniční soustavě a Práterských rybnících metodou hladinového sčítání. Nadějská rybniční soustava tvoří soustavu 16 různě velkých rybníků a nachází se přibližně 8,5 km jižně od města Veselí nad Lužnicí. Práterské rybníky leží přibližně 1 km jižně od města Třeboň a tvoří soustavu celkem 9 rybníků. Monitoring probíhal v období od 17. 3. 2015 do 27. 7. 2015. Sčítány byly i ostatní druhy ptáků sledovaných na vodní hladině. Hohol severní zahnízdil v roce 2014 v 10 budkách a v roce 2015 obsadil 17 budek. Preferované byly budky umístěné na rybničních ostrovech. Obě instalované fotopasti zachytily kunu lesní (Martes martes) při predaci hnízd. V roce 2015 byl výskyt hohola severního zaznamenán na obou rybničních soustavách. Na Práterských rybnících byla v roce 2015 pozorována samice hohola severního s 8 mláďaty.
Increasing of density of the goldeneye population (Bucephala clangula) by using artificial nest boxes
Keywords: hohol severní; hnízdní budka; Nadějská rybniční soustava; Práterské rybníky; The Common Goldeneye; nest box; the Naděje fishpond system; The Prátr fishpond system