Využití robotické stavebnice LEGO Mindstorms na základních školách - Růžek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce si kladla za cíl zmapovat přítomnost a případné využití robotické stavebnice LEGO Mindstorms na základních školách. Dalším cílem bylo zjištění, s jakým záměrem si školy pořídili tuto stavebnici, zda se záměry jejího pořízení naplnily a v jaké míře je dnes stavebnice využívána ve výuce (správa stavebnic, organizace výuky, práce žáků). K těmto cílům jsem dospěl na základě kvalitativního výzkumu. Sběr dat byl prováděn za pomoci rozhovorů, které byly provedeny na několika základních školách s učiteli informatiky, kteří mají s výukou zkušenosti a jimž byly pokládány otázky koncipované s pomocí nastudované literatury. Úspěšné naplnění cílů této práce, které vyplynuly z mnohonásobné případové studie, jsou detailněji okomentovány v praktické části práce spolu s doloženými citacemi učitelů.
The use of LEGO Mindstorms robotic kit among primary schools
Keywords: LEGO; LEGO Mindstorms; robotika; robot; kvalitativní výzkum; přínosy; negavita; software; stavebnice; alternativa LEGO Mindstorms; případová studie; LEGO; LEGO Mindstorms; robotics; robot; qualitative research; benefits; negatives; software; building kit; LEGO Mindstorms alternative; case study