Narrative Techniques in John Fowles's Novels in the Context of English Postmodernism - Sochorová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se v úvodní části bude věnovat definici a charakteristice postmodernismu v kontextu anglické literatury 2. poloviny 20. století. V tomto smyslu zmíní teoretické postuláty postmoderní literatury (Eco, Barthes, dekonstrukce textu) a zaměří se na pojetí intertextuality a vyprávěcích postupů ve vybraných románech Johna Fowlese (The French Lieutenant´s Woman, Mantissa, The Magus). Jádrem práce bude literárněvědná analýza těchto románů s důrazem na funkci a důležitost přítomnosti/nepřítomnosti autora, prvků intertextuality, nespolehlivého vypravěče, fragmentarizace vyprávění, funkce paradoxu ve vyprávění, úloha metafikce a metarománu. V závěru práce zmíní přínos autora pro kontext anglické postmoderní literatury.
Narrative Techniques in John Fowles's Novels in the Context of English Postmodernism
Postmoderní vyprávěcí techniky v románech Johna Fowlese
Keywords: dekonstrukce textu; intertextualita; metaromán; postmoderna; deconstruction of the text; intertextuality; metanovel; postmodernism