Banky mateřského mléka a jejich význam - Podlahová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice bank mateřského mléka a jejich významu. Práce je rozdělena na část teoretickou, která popisuje rozvoj laktace, složení mateřského mléka, techniky a výhody kojení a také historii bank mateřského mléka, jejich funkci a využití. Výzkumná část práce se skládá z kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Byly stanoveny dva výzkumné cíle, zmapovat specifika práce ošetřovatelského personálu v bankách mateřského mléka a zmapovat povědomí matek po porodu o možnosti využití služeb bank mateřského mléka. K prvnímu cíli byla stanovena výzkumná otázka. VO1: Jaká jsou specifika práce ošetřovatelského personálu v bankách mateřského mléka? K druhému cíli se následně vztahuje hypotéza H1: Existují rozdíly v povědomí matek nedonošených a donošených novorozenců v oblasti bank mateřského mléka. Výzkumné šetření kvalitativní části výzkumu probíhalo prostřednictvím dotazování, metodou hloubkových rozhovorů. Výzkumný soubor tvořil ošetřovatelský personál pracující v bankách mateřského mléka a rozhovor proběhl se čtyřmi pracovníky. Rozhovory byly přepsány a analyzovány metodou "tužka - papír". Dále byly zpracovány do třech kategorií a patnácti podkategorií. Výzkumná otázka zněla: Jaká jsou specifika práce ošetřovatelského personálu v bankách mateřského mléka? Z výzkumu vyplynulo, že pracovníci bank mateřského mléka pracují především s dárkyněmi mateřského mléka, s vedením jejich dokumentace, a právě s již zmíněným darovaným mateřským mlékem, které se před podáním cizímu novorozenci vyšetřuje, pasterizuje a zamrazuje. Kvantitativní část výzkumu proběhla formou dotazníkového šetření na sociálních sítích s celkovým počtem 1000 respondentek. Výsledky výzkumu byly graficky zpracovány a doplněny o slovní komentář. Ověření hypotézy bylo provedeno pomocí statistického chí-kvadrát testu. Nulová hypotéza byla testována proti alternativní hypotéze o hladině významnosti 5 %. Následně se s hladinou významnosti porovnala výsledná hodnota chí-kvadrát testu. U hypotézy H1 vyšel výsledek chí-kvadrát testu < 0,1 %. Z výsledku tedy vyplývá, že matky nedonošených novorozenců mají větší povědomí v oblasti bank mateřského mléka. Dostatečnou informovanost prokázalo 91,2 % respondentek. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační zdroj ženám, studentkám porodní asistence a k prezentaci na konferencích.
Human milk bank and their reason
Keywords: banka mateřského mléka; kojení; mateřské mléko; dárkyně; human milk bank; breastfeeding; breast milk; donor