Zkušenosti s marihuanou u žáků na základních školách v Havlíčkově Brodě - Duben, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Bakalářská práce se zabývá tématem zkušenosti s marihuanou u žáků na základních školách v Havlíčkově Brodě. V teoretické části je popsáno konopí a marihuana, jejich produkty, účinky, způsoby užívání a negativní dopady na zdraví a osobnost, dále se teoretická část věnuje rozvoji drogové závislosti v souvislosti s užíváním tabákových výrobků, marihuany a dalších drog. Dále se autor zabývá možnostmi prevence na všech úrovních, problematice rizikových faktorů u dětí a mládeže v souvislosti s užíváním a experimentováním s drogami a v neposlední řadě i protidrogové politice a základní platné legislativě týkající se tématu práce v České republice. Cílem práce bylo zjistit užívání a nadužívání marihuany a tabákových výrobků, zjistit způsoby, formy a frekvenci užívání marihuany u žáků základních škol, zjistit důvody vedoucí k užívání marihuany u žáků základních škol a zjistit užívání tabákových výrobků u žáků základních škol. Pro práci byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza předpokládá, že vyšší zkušenosti s marihuanou mají kuřáci tabákových výrobků než nekuřáci tabákových výrobků. Druhá hypotéza předpokládá, že chlapci mají vyšší zkušenosti s marihuanou než dívky. Třetí hypotéza předpokládá, že Havlíčkův Brod má vyšší četnost v užívání marihuany než je průměr celé České republiky. V práci byl kvantitativní výzkum proveden metodou dotazování, formou anonymního dotazníku, přičemž vzorek respondentů byl zvolen kvótním výběrem. Kvótami pro výběr vzorku byl věk respondentů, pohlaví a musí být žákem základních škol v deváté třídě ve městě Havlíčkův Brod. Vlastní sběr dat probíhal po jednotlivých třídních kolektivech bez přítomnosti pro respondenta blízké autority za účelem získání dat s co nejvyšší možnou validitou a variabilitou. Takto získaná data byly následně zpracovány základními statistickými metodami, za účelem falzifikace či verifikace předem stanovených hypotéz. S tabákovými výrobky má zkušenost 59 % chlapců a 75 % dívek. Marihuanu vyzkoušelo 27 % chlapců a 21 % dívek. Nejčastějším způsobem užití marihuany bylo u chlapců (26 %) i dívek (18 %) kouření a nejčastějším důvodem k užití marihuany u chlapců (18 %) i dívek (18 %) byla nová zkušenost. 25 % chlapců a 20 % dívek má zkušenost s marihuanou i tabákovými výrobky, 2 % chlapců a 2 % dívek má zkušenost s marihuanou, ale ne s tabákovými výrobky. Havlíčkův Brod (24 %) má četnost užívání marihuany o 1 % nižší než je průměr České republiky (25 %).
Pupil´s experiences with marihuana at primary school in Havličkův Brod
Keywords: drogová závislost; drogové trestné činy; konopné produkty; marihuana; prevence; protidrogová politika v České republice; rizikové a ochranné faktory; drug addiction; drug crimes; hemp products; marihuana; prevention; drug policy in Czech republic; risk and protective factors