Sociální práce s rodinou v reflexi posunů forem partnerských vztahů - Budková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou alternativ rodinného soužití, takových alternativ, jejichž uspořádání se liší od tradičního pojetí rodiny, tedy manželský pár a jejich vlastní či adoptované děti (např. kohabitace, singles, rodičovství bez partnera). Cílem práce je zmapování důvodů alternativ rodinného soužití. Tedy z jakých důvodů osoby volí žití v nesezdaném soužití, singles a rodičovství bez partnera. Výběrový soubor byl tvořen jedinci, kteří žijí v alternativním rodinném soužití. Pro výzkum byla použita metoda kvalitativní výzkumné strategie fenomenologického zkoumání. Byl zkoumán fenomén nových alternativ rodin s cílem popsat důvody vedoucí k vybraným alternativám rodiny a manželství. Sběr dat byl uskutečněn pomocí polostrukturovaného rozhovoru s použitím strategie výběru metodou sněhové koule. Výzkum byl zaměřen na cílovou otázku: Jaké jsou příčiny vedoucí k alternativním formám rodinného života? Z výzkumu vyplynulo několik možných příčin, proč v dnešní moderní společnosti lidé málo uzavírají manželství a nezakládají tradičně uspořádané rodiny a raději volí jiné formy soužití. Práce může být použita jako podklad pro další zkoumání této problematiky. Získaná data nám mohou přiblížit současné žití dnešních rodin v moderní společnosti.
Social Work with a Family in the Reaction to Changes of Forms of Partner Relationships
Keywords: alternativní formy soužití; rodina; manželství; kohabitace; rodinná politika; alternative form of co-existence; family; marriage; co-habitation; family politics