Efektivita procesu posuzování vlivů na životní prostředí v České republice z hlediska dotčených subjektů - aktuální stav a návrhy na možná zlepšení - Smolková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce si klade za cíl posoudit na pozadí aktuálního stavu mezinárodní, evropské (unijní) a vnitrostátní úpravy procesu posuzování vlivů na životní prostředí (proces EIA) efektivitu tohoto procesu v České republice, a to jak z hlediska požadavků stanovených pro proces EIA Evropskou unií, tak z hlediska jeho jednotlivých vnitrostátních aktérů (tj. z hlediska oznamovatelů záměrů, dotčených orgánů státní správy, zpracovatelů posudků a dotčené veřejnosti, zejména nevládních organizací). Práce je členěna do pěti substantivních kapitol. První kapitola popisuje východiska procesu EIA. Druhá a třetí kapitola shrnuje současný stav posuzování vlivů na životní prostředí na nadnárodní (mezinárodní a evropské) a vnitrostátní úrovni. Čtvrtá kapitola se zabývá samotnou efektivitou procesu EIA, jak je v současné době v České republice nastaven: popisuje a srovnává jednotlivé dílčí nedostatky tohoto procesu jak z pohledu úrovně Evropské unie, tak z pohledu základních vnitrostátních aktérů podílejících se na tomto procesu. Pátá kapitola pak na základě těchto poznatků hodnotí celkovou úroveň efektivity procesu EIA v České republice a předkládá návrhy na možná zlepšení.
The Effectiveness of the EIA Procedure in the Czech Republic from the point of view of the Particular Actors Involved - Actual Stage and Recommendations for Improvement
Keywords: EIA; oznamovatel záměru; autorizovaná osoba; nevládní organizace; orgány státní správy; posuzování záměrů; posuzování vlivů na životní prostředí; implementace směrnice EIA; EIA; NGO´s; Environmental Impact Assessment; effectiveness