Součinnost Krajské veterinární správy a Integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události v souvislosti s průkazem vysoce patogenní influenzy v chovu drůbeže - Voldřich, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá podrobnou analýzou náplně činnosti Krajské veterinární správy a Integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události v souvislosti s průkazem vysoce patogenní influenzy v chovu drůbeže. Tématicky je rozdělena do tří základních segmentů, které se mohou vzájemně prolínat. První segment se zabývá nebezpečnou nákazou influenzou drůbeže, jejími riziky a prevencí. Další segment se zabývá rozdělením kompetencí jednotlivých složek zasahujících či jednajících při této mimořádné události. Třetí segment sjednocuje postup složek IZS a další dotčených orgánů na základě pohotovostních plánů a manuálů. Takto sestavené informace a data poté slouží k analýze celého systému, který je zaveden pro řešení mimořádné události výskytu nebezpečné nákazy. K úspěšné analýze má posloužit modelový příklad zásahu při výskytu ptačí chřipky v chovu drůbeže. Následně práce vyhodnocuje spolupráci Krajské veterinární správy a Integrovaného záchranného systému a zabývá se rizikovými faktory této spolupráce včetně rizikových faktorů při nasazení Integrovaného záchranného systému jako celku. Předpokládá se, že shrnutá fakta a závěry této práce budou využity k eliminaci rizikových faktorů při zásahu složek Integrovaného záchranného systému v rámci výskytu ptačí chřipky v chovu drůbeže. Bakalářské studium nezahrnuje tuto tématiku v rozsáhlejší a odbornější rovině. Z tohoto důvodu je práce koncipována na principu sběru faktů a informací z jednotlivých složek IZS a jejich posloupnému třídění. Tímto práce dosahuje efektu srozumitelnosti a snazší orientace v problematice, kterou se zabývá.
Cooperation of Regional Veterinary Authority and Integrated Rescue System about the resolution of an extraordinary incident related with the distirbution of highly pathogenic influenza in poultry breeding.
Keywords: Aviární influenza; Integrovaný záchranný systém; Krajská veterinární správa; Pohotovostní plán; Epizootie; Profylaxe.; Avian Influenza; Integrated Rescue System; Regional; Veterinary Authority; Emergency plan; Prophylaxis.