Cenový vývoj mléka a mléčných výrobků - Křemenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo popsat a zhodnotit vývoj cen mléka a mléčných výrobků v posledních deseti letech v České republice a Evropské unii. V první části této práce jsou teoretické poznatky z oblasti cen (především: vymezení ceny, metody tvorby cen a faktory, které působí na cenovou úroveň. Ve druhé části je nejprve charakterizován vývoj v zemědělství (průměrné počty dojnic, průměrná roční dojivost ...) a pak zhodnocen vývoj cen zemědělských cen. A to v každém roce od roku 2000 až do současnosti. Další část ukazuje vývoj v mlékárenském průmyslu, a následuje popis vývoje průmyslových a spotřebitelských cen. Jako poslední je charakterizován stav zemědělství a mlékárenský průmysl v Evropské unii a vývoj cen mléka v jednotlivých evropských společností.
Price development of milk and milk products
Keywords: cena; farmářská cena; průmyslová cena; mléko; mléčné výrobky; mlékárna; price; farm price; industrial price; milk; milk products; dairy