Realita slaďování rodinného a pracovního života pečujících žen - Pouzarová, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce na téma Realita slaďování rodinného a pracovního života pečujících žen bylo porovnat situaci a problémy v kontextu slaďování rodinného a pracovního života žen. Konkrétně těch, které pečují o malé děti, osoby s postižením a o seniory. Zjistit, jaké jsou jejich skutečné problémy a potřeby. Pro získání informací od respondentů byl zvolen kvalitativní výzkum, respektive polostrukturovaný rozhovor. Ten byl rozdělen na část týkající se rodiny a část týkající se práce. Každá z těchto částí obsahuje pět otázek. Základní soubor respondentů tvoří ženy pečující o děti do pěti let, osoby s postižením a o seniory. Výzkumu se zúčastnilo 15 respondentek z Jihočeského kraje. Sběr dat byl proveden v měsících březen a duben 2016. Jednou z otázek, které výzkum řeší, je, zda mají pečující ženy problémy se slaďováním rodinného a pracovního života. Z rozhovorů vyšlo najevo, že všechny respondentky problémy se slaďováním rodinného a pracovního života mají. Za největší problém můžeme považovat to, že polovina respondentek žije sama se svěřenými osobami, tudíž jsou na péči o ně a celý chod domácnosti samy. Tuto situaci ještě zhoršuje nedostatečná flexibilita v zaměstnání. Další otázkou bylo, zda mají pečující ženy potřebu slaďovat rodinný a pracovní život. Vzhledem k tomu, že podstatná část respondentek chodí do zaměstnání nejen kvůli finančnímu příjmu, ale také kvůli seberealizaci, je snaha slaďovat tyto dvě sféry. Tyto problémy jsou dlouhodobě známy a z výzkumu provedeného v rámci bakalářské práce je patrné, že se stále nedaří aplikovat řešení do profesního života pečující ženy. Na ženy je ze strany společnosti vyvíjen tlak, aby zakládaly rodiny, ale není schopna jim zajistit takové podmínky, které by jim usnadnily slaďování rodinného a pracovního života.
The Reality Of Nursing-Women´s Family And Work-Life Observation
Keywords: žena; péče; harmonizace; rodina; zaměstnání; woman; care; harmonization; family; employment