Význam pronační polohy v péči o pacienty s ARDS - Arnoštová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá pronační polohou, která se využívá jako metoda léčby pacientů se syndromem akutní dechové tísně. Cílem práce je poukázat na význam pronační polohy u pacientů s ARDS z pohledu nelékařského zdravotnického pracovníka a zjistit překážky při aplikaci pronační polohy. Zpracování teoretické části se opírá o studium odborné literatury, odborných časopisů a zpracování dat do jednotlivých kapitol. Jednotlivé kapitoly se zabývají vymezením pojmu akutní dechové tísně a pronační polohy. Dále jsou zde vysvětleny příčiny ARDS, které jsou popsané v jednotlivých podkapitolách, léčba ARDS, do které řadíme i využití pronační a semipronační polohy, a specifika ošetřovatelské péče. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na vyhodnocení odpovědí na výzkumné otázky, kladených pomocí kvalitativní výzkumné strategie. K získání dat došlo pomocí rozhovorů s nelékařskými zdravotnickými pracovníky z anesteziologickoresuscitačního oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích, kteří se během své praxe na tomto oddělení setkali s využitím pronační polohy v praxi. Získaná data byla analyzována prostřednictvím otevřeného kódování a následnou kategorizací byly roztříděny do jednotlivých kategorií. Na závěr bylo možné zhodnotit cíl bakalářské práce a vypracovat závěr. Z výsledků výzkumu vyplývá, že se pronační poloha stala během pandemie Covid-19 velmi využívanou metodou léčby ARDS. Pronační poloha se využívá u pacientů s onemocněním Covid-19, u kterých došlo k vyčerpání všech terapeutických možností a využití pronační polohy je poslední nadějí na záchranu jejich života.
The Importance of the Prone Position in the Care of Patients with ARDS
Keywords: ARDS; respirační selhání; pronační poloha; intenzivní péče; ošetřovatelská péče; ARDS; respiratory failure; prone position; intensive care; nursing care