Práce s tiskárnami v Linuxu - Kouba, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma Práce s tiskárnami v Linuxu se zabývá, jak již z názvu vyplývá, prací s tiskárnami pod Linuxem. Práce je členěna do několika kapitol. V první kapitole je uvedeno jaké typy tiskáren se běžně vyskytují. V další kapitole jsou popsány jazyky pro komunikaci s tiskárnami. V další kapitole se dozvíme jakým způsobem se tiskárny k PC připojují. Zaměřujeme se zde především na LPT a USB rozhraní. Dále si povíme jakým způsobem se s tiskárnou pracuje, zejména jak provést její instalaci a jak tisknout dokumenty. Jako další si popíšeme jak vypadají ovladače pro tiskárny a v poslední kapitole si zkusíme napsat vlastní ovladač tiskárny.
Working with printers in Linux
Keywords: Linux; tiskárny; jazyky tiskáren; připojování tiskáren; práce s tiskárnami; ovladače tiskáren; PCL; EPL2; PostScript; PPD; Linux; printers; printer languages; connecting printers; working with printers; printer drivers; PCL; EPL2; PostScript; PPD