Zadlužení malých obcí - Prennerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Zadluženost územních samospráv se v současné době týká zejména obcí. Díky jejich právně zaručené samostatnosti a suverenitě můžou samostatně nakládat s finančním a nemovitým majetkem. Tato skutečnost vedla obce k rozvoji podnikavosti. V České republice je zadlužených 3 235 obcí, což je více než polovina z celkového počtu. Dluh je tvořen hlavně bankovními úvěry, dále ale také výnosy z emitovaných komunálních obligací a návratnými finančními výpomocemi a půjčkami ze státního rozpočtu a ze státních fondů. Tyto skupiny příjmů tvojí takzvané návratné příjmy. Práce zkoumá význam využití návratných příjmů pro financování rozvoje malých obcí. Jaké mohou nastat rizika z vysokého zadlužení a jaké máme v České republice pravidla zadluženosti.
The indebtedness of small municipalities
Keywords: zadluženost; malé obce; návratné příjmy; dluh; rozpočet; indebtedness; small municipalities; retunable income; debt; budget