Životní krize z pohledu náboženství - Nováková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se věnuje věřícím lidem a jejich postoji k náročným životním situacím. Teoretická část je rozčleněna do tří kapitol. Ty jsou zaměřeny na charakteristiku pojmu krize, na její příčiny, typologii, typy, průběh a řešení, dále na charakteristiku pojmů zátěžová situace, frustrace, konflikt, stres, deprivace, trauma, krize, protektivní faktory a mechanismy zvládání zátěžových situací. Praktická část obsahuje zpracování, vyhodnocení a následné srovnání dat sebraných pomocí dotazníků, které byly rozdány rovnoměrně mezi členy tří církví.
Monitoring of social necessity in the region of Tabor from the point of view of help with management of hard social situation
Keywords: krize; svépomoc; vzájemná pomoc; zátěžové situace; frustrace; konflikt; stres; deprivace; trauma; Crisis; self-help and mutual assistance; difficult living situations; frustration; conflict; stress; deprivation