Porovnání výsledků odchovu v umělých chovech bažanta obecného - Štohanzl, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá porovnáním počtu ulovených kusů bažantí zvěře. Cílem práce je vyhodnocení péče o chované bažanty v závislosti na množství kusů, o které je během roku pečováno. V prvním případě se jedná o honitbu v katastru obce Hosín a množství vypouštěných bažantů 3000 kusů, určených pro poplatkové hony. Ve druhém případě je množství kolem 650 kusů, určených pro členské hony. V obou případech byly podobné podmínky pro odchov, splňující požadavky welfare. Za celou dobu pozorování nebyly u bažantů zjištěny zvláště výrazné zdravotní komplikace. Fyzická kondice vypouštěných jedinců byla dobrá. Dále je zde zpracována bažantnice v Chlumu u Třeboně. V tomto zařízení je vypuštěno opakovaně 9000 ks bažantů a uloveno 6000 ks bažantů. Prostředí a kondice je porovnatelná s Hosínskou bažantnicí. Třetím subjektem pozorování je bažantnice Vrbenské rybníky. Zde jsou číselné hodnoty podobné bažantnici v Chlumu u Třeboně, ale je zde rozdíl v umístění bažantnice. Z výsledků vyplynulo, že při odchovu menšího množství bažantů byl podíl ulovených kusů vyšší a lepších výsledků bylo dosaženo v bažantnicích situovaných dále od lidských aglomerací. Data byla získávána z osobních záznamů hospodářů, nebo správců bažantnice, kteří byli ve funkci v daném období.
The comparison of the result of rearing and amount of hunted animals in artificial breedings of pheasants
Keywords: bažantí zvěř; odchovna; zdravotní stav; the pheasants; the rearing; the state of health