Etické aspekty asistované reprodukce - Staňková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá metodami asistované reprodukce a jejími etickými aspekty. Popisuje etické problémy spojené s jednotlivými metodami asistované reprodukce. Shrnuje názory jak zastánců asistované reprodukce např. lékařů, tak názory z řad odpůrců, jako jsou etikové a teologové. Nejvíce se zaměřuje na morální postavení embrya a vznik nadbytečných embryí. Upozorňuje na to, že díky asistované reprodukci může docházet k porušení lidské důstojnosti. Ale zároveň se snaží poukázat na způsoby asistované reprodukce, které jsou šetrné k embryu a lidskou důstojnost nijak neohrožují. Věnuje se problematice legislativy a to jak v České republice, tak i v Německu a Velké Británii. Jedna z částí je věnována názorům katolické církve. A poslední kapitola se zabývá nedobrovolnou bezdětností.
Ethical aspects of assisted reproduction
Keywords: neplodnost; metody asistované reprodukce; etické aspekty asistované reprodukce; morální postavení embrya; plánované rodičovství; infertility; methods of assisted reproduction; ethical aspects of assisted reproduction; moral status of the embryo; planned parenthood