Josef Holeček jako osobnost veřejná i soukromá. Možnosti integrity tvůrčího života. - Sudíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce představuje životní osudy spisovatele Josefa Holečka (1853 ? 1929) pocházejícího z jižních Čech. Svou literární a žurnalistickou činností působil v českém kulturním prostředí přes padesát let, které se proměňovalo pod vlivem politických událostí, a zvláště vznikem Československé republiky. Cílem diplomové práce je uceleněji rekonstruovat spisovatelův veřejný a soukromý život, který je v dostupných publikacích reflektován velmi skromně. První kapitola seznamuje s dětstvím a studentskými roky Josefa Holečka. Následující kapitoly jsou věnovány tématu budování kariéry spisovatele po příchodu do Prahy a rodinnému životu. Druhá polovina předkládané práce se zaměřuje na soudobé vnímání Josefa Holečka českou kulturní veřejností na přelomu devatenáctého a dvacátého století, v souvislosti s jeho literární tvorbou a veřejným působením. Závěrečná kapitola seznamuje s konceptem jihočešství, který byl úzce spjat s dílem a osobností Josefa Holečka. Tento sociologický koncept, jehož autorem je Emanuel Chalupný, přispěl k formování povědomí o tomto spisovateli.
Josef Holeček as a public and private person. Possibilities of intergrity of creative life.