Rekondiční pobyty jako prostředek sociální rehabilitace - Bellerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat možnosti a limity rekondičních pobytů pro osoby s Parkinsonovou nemocí v kontextu sociální rehabilitace a dílčím cílem bylo zjistit přínos rekondičního pobytu z pohledu osob s Parkinsonovou chorobou. Bakalářská práce je rozvržena na dvě části, tj. část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou definovány základní pojmy, kterých se tato práce týká. Tedy co přesněji znamenají a jak jsou v dostupné literatuře vykreslovány rekondiční pobyty a sociální rehabilitace. Dále jsem se zaměřila na osoby s Parkinsonovou chorobou, kterých se tato práce nejvíce dotýká. Jsou definovaná základní specifika tohoto onemocnění, příznaky a projevy nemoci, její diagnostiku a možnosti léčby. Součástí této práce je také pohled na sociálního pracovníka, který je nedílným prvkem pro organizaci a pořádání rekondičních pobytů. V praktické části jsou zodpovězeny výzkumné otázky HVO1: Jak probíhají rekondiční pobyty pro lidi s Parkinsonovou chorobou? a HVO2: Jaký je přínos rekondičních pobytů pro lidi s Parkinsonovou chorobou? Výzkum byl proveden kvalitativní výzkumnou strategií a metodou dotazování s využití techniky polostrukturovaného rozhovoru. Pro analýzu dat jsem použila metodu vytváření trsů. Výzkumné soubory byly vybrány pomocí záměrného výběru, který sestával z 7 osob s Parkinsonovou chorobou a z tohoto počtu osob mnou požadovaná kritéria výběru splňovali 4 muži a 3 ženy. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pro osoby s Parkinsonovou chorobou jsou rekondiční pobyty přínosné v mnoha faktorech. Podle průzkumu mezi účastníky rekondičního pobytu je zřejmé, že největším přínosem účasti na rekondičním pobytu je zlepšení fyzické i psychické pohody, kdy si jednotliví účastníci odpočinou od běžně zažité každodenní rutiny a zároveň poznají nové lidi se stejným onemocněním a mohou prohloubit vztahy s těmi, které již znají, vyzkouší si další možnosti cvičení a zaplní svůj volný čas. Dále průzkum ukazuje, že třem ze sedmi zúčastněných průběh rekondičního pobytu vyhovuje, popřípadě by uvítali podle subjektivních preferencí obměnu plánovaných cvičení. To ale záleží především na místě a období konání rekondičního pobytu a nelze vždy vyhovět každému přání jednotlivce. Výsledky výzkumu bude možné využít pro budoucí realizace rekondičních pobytů ať v rámci Klubu Parkinson České Budějovice či jiných organizátorů. Dále bude výzkum sloužit jako prostředek zpětné vazby pro tyto organizátory rekondičního pobytu. Výzkum byl proveden kvalitativní výzkumnou strategií a metodou dotazování s využití techniky polostrukturovaného rozhovoru. Pro analýzu dat jsem použila metodu vytváření trsů. Záměrný výběr mi utvořil jasnou představu o vybrání výzkumného souboru, který sestával z 7 osob s Parkinsonovou chorobou a z tohoto počtu osob mnou požadovaná kritéria výběru splňovali 4 muži a 3 ženy. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pro osoby s Parkinsonovou chorobou jsou rekondiční pobyty přínosné v mnoha faktorech. Podle průzkumu mezi účastníky rekondičního pobytu je zřejmé, že největším přínosem účasti na rekondičním pobytu je zlepšení fyzické i psychické pohody, kdy si jednotliví účastníci odpočinou od běžně zažité každodenní rutiny a zároveň poznají nové lidi se stejným onemocněním a mohou prohloubit vztahy s těmi, které již znají, vyzkouší si další možnosti cvičení a zaplní svůj volný čas. Dále průzkum ukazuje, že většině zúčastněných průběh rekondičního pobytu vyhovuje, popřípadě by uvítali podle subjektivních preferencí obměnu plánovaných cvičení. To ale záleží především na místě a období konání rekondičního pobytu a nelze vždy vyhovět každému přání jednotlivce. Výsledky výzkumu bude možné využít pro budoucí realizace rekondičních pobytů ať v rámci Klubu Parkinson České Budějovice či jiných organizátorů. Dále bude výzkum sloužit jako prostředek zpětné vazby pro tyto organizátory rekondičního pobytu.
Recondition Stays as the Means of the Social Rehabilitation
Keywords: Parkinsonova choroba; Rekondiční pobyty; Sociální rehabilitace Sociální pracovník; Parkinson's disease; Recondicion stays; Social rehabilitation; Social worker