Pečetě a pečetní válečky - Rychová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce jsou pečetě a pečetní válečky. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o pečetích a pečetních válečcích, stručná historie jejich vzniku a využití. Dále se práce zaobírá myšlenkou využití pečetí a pečetních válečků jako pomůcek v různých oborech pro děti předškolního věku. V neposlední řadě se tato práce zabývá historií a současným využitím piktogramů nejen v běžném životě, ale také jeho využitím jako druhu nonverbální komunikace. V praktické části byly vytvořeny pečetní válečky a razítkové pečetě z keramiky a sádry, které mohou posloužit jako pomůcky pro rozvoj jemné motoriky a v logopedické praxi nejen pro děti předškolního věku.
Seals and cylinder seals
Keywords: pečeť; pečetní váleček; piktogram; keramika; seal; cylinder seal; pictogram; ceramics