Etická dilemata při práci v azylovém domě pro matky s dětmi v tísni - Dvořáková, Marta (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématem etiky na poli sociální práce v azylovém domě pro matky s dětmi. Nejprve práce obecně charakterizuje sociální práci v azylových domech. Dále popisuje význam etiky v profesi sociální práce. Další část diplomové práce se soustřeďuje na výstupy, které jsou zjištěny prostřednictvím hloubkových polostrukturovaných rozhovorů realizovaných s šesti pracovníky (sociálními pracovníky a pracovníky v sociálních službách) v zařízení Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Klatovech. Čtenář se seznamuje s nejčastějšími etickými dilematy pracovníků v Domově sv. Zdislavy. Jedno z uvedených dilemat je dále rozebráno optikou Kantovy etiky.
Ethical dilemmas of working in an asylum house for mothers with children in distress
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; azylový dům; etika; etické dilema; etické teorie; Kantova etika; social work; social worker; asylum house; ethics; ethical dilemmas; ethical theories; Kant's ethics