Jezuitský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce z Loyoly v Klatovech - Soukupová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Bezesporu jednou z nejvýznamnějších památek raně barokního slohu v jihozápadních Čechách je jezuitský kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie a sv. Ignáce z Loyoly v Klatovech. Na jeho výstavbě se podíleli významní jezuitští architekti Carlo Lurago a později Giovanni Domenico Orsi, kteří působili i na stavbě blízké jezuitské koleje a semináře. Dalším významným umělcem, jenž zde působil, je Johann Hiebel, který vytvořil monumentální, iluzivní, freskovou výmalbu interiéru vysoké kvality. Klatovský jezuitský kostel, nejvíce v Čechách vycházející z archetypálního jezuitského chrámu Il Gesú v Říme, je neprávem opomíjen. Proto se ve své bakalářské práci soustředím na zpracování komplexní monografie, této raně barokní stavby.
The Jesuite "Immaculata and S. Ignatio Church" in Klatovy
Keywords: kostel; jezuité; baroko; Klatovy; ikonografie; Jesuits; baroque; Klatovy; iconography