Paula Modersohn-Becker a Fajjúmske múmiové portréty - Poláková, Mária (Jihočeská univerzita, 2015)
Počas svojho pobytu v Paríži Paula Modersohn-Becker pravidelne navštevovala Louvre. Takto si postupne nachádzala vzťah k umeniu antiky. Vo svojej bakalárskej práci sa zameriam na nové tvorivé impulzy, ktoré maliarka týmto spôsobom objavila a na éru diel ovplyvnených egyptskými pohrebnými doskovými maľbami z 1. - 4. storočia nášho letopočtu. Vo fajjúmskych portrétoch videla Paula Modersohn-Becker veľkosť, jednoduchosť a krásu. Umelecky sa snažila dosiahnuť prepojenie týchto troch vecí. Cieľom práce je zistiť rolu a symboliku egyptských portrétov pre vtedajšiu spoločnosť. Budem si taktiež klásť otázku, prečo a akým spôsobom vplývali na moderných umelcov, hlavne na Paulu Modersohn-Becker.
Paula Modersohn-Becker and Fayum mummy portraits
Keywords: Paula Modersohn-Becker; fajjúmske múmiové portréty; paralely; Worpswede; Paríž; Paula Modersohn-Becker; Fayum mummy portraits; paralels; Worpswede; Paris