Mapování prvků lidové architektury ve vybrané lokalitě - Cába, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce je svým obsahem zaměřena na mapování památek lidové architektury v různých oblastech Jihočeského kraje. V úvodní, teoretické části je nejprve uveden přehled o historickém vývoji venkovských staveb, používaných materiálech a konstrukčních prvcích staveb, ale i základních regionálních typech lidového stavitelství na území České republiky. Následně jsou popsány metody sběru, zpracování a vyhodnocování dat potřebných k tvorbě závěrečné, praktické části této práce. V té jsou v souladu s dříve provedeným terénním průzkumem zmapovány všechny z architektonického hlediska ty nejzajímavější stavby, které se nacházejí v lokalitě šesti vybraných jihočeských obcí, konkrétně v Kojákovicích, Blansku, Dobré, Borových Ladech, Krašovicích, Ounuzi.
Mapping of folk architecture elements in the selected location
Keywords: lidová architektura; jihočeské obce; venkovské stavby; historické památky; vernacular architecture; South Bohemian Region communities; country buildings; historical monuments