Policejní strategie při řešení mimořádných událostí v domácnostech - Hájek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce poskytuje souhrnné informace o problematice mimořádných událostí v domácnostech, kde pachatelem a obětí je člen domácnosti, se zaměřením na policejní strategii při kontaktu s oběťmi a pachateli této trestné činnosti. Klíčová role v systému patří Policii České republiky, která se ve většině případů dostává jako první do kontaktu s obětí a pachatelem a je zmocněna ke kontrole a zamezení sociálně nepřijatelného chování. Obsahuje typy mimořádných událostí v domácnostech, jsou rozebrány příčiny a stanovena možná prevence. Součástí práce je zpracovaná metodika postupu policisty při řešení mimořádné situace v domácnosti a metodika postupu policisty při vykázání ze společného obydlí a zákazu vstupu do něj. K dokreslení teoretického rázu práce je uveden bezpečnostní plán pro oběti násilí a kasuistika případů.
The police strategy at solving extraordinary events in households
Keywords: Mimořádná událost; domácnost; oběť; domácí násilí; prevence; vykázání; Extraordinary event; Huosehold; Victium; Home violence; Prevention; Expulsion