Změny v pěstování a zpracování cukrovky - Boušková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Bakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování a zpracování cukrovky. Cukrová řepa je jednou plodinou v Evropě pro výrobu cukru. Řepa byla známa jako kulturní rostlina už nejméně 100 let před n. l. V prvních dobách se pěstovala jako pícnina nebo zelenina a byla přivážena ze Sicílie. Cukr se vyráběl již ve starověku z cukrové třtiny. Řekové zavedli cukr do Evropy a nazvali jej sakcharon, z něhož se vyvinuly různými hláskovými změnami všechny pozdější evropské názvy, např.: ruský sachar i náš cukr. Vedle cukru ze třtiny se pokoušel člověk těžit šťávu i z jiných rostlin. Pěstování cukrovky a výroba cukru má na území současné České republiky tradici více než 200 let a stále patří k důležitým úsekům zemědělsko-potravinářské výroby. V práci je popsaná historie a počátky pěstování řepy pro zpracování na cukr. Dále je uveden postup zpracování řepy na cukr a otevírání nových cukrovarů. Práce se dále zaměřuje na pěstování a zpracování cukrovky v Československu po první světové válce, kdy cukr dostal honosné označení ?bílé zlato? . Následující část se zabývá změnami v pěstování cukrovky a cukrovarnictví v obdobím před a po druhé světové válce. Dále je zde zachyceno období změn po roce 1989. Vstup České Republiky do Evropské unie, který přinesl zavedení kvótového systému. Práce popisuje změny cukerného pořádku v EU a dopady těchto změn na ČR. Další část se věnuje i využití cukrovky pro výrobu biolihu jako přídavku do PHM.
Changes is Sugar Beet Growing and Processing
Keywords: Cukrovka; historie; pěstování; zpracování; sugar beet; history; growing; processing