Vybraná architektura spojená s chovem koní. Autorská kniha. - Prošková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná diplomová práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. První část teoretické práce se zaměřuje na vybrané historické hřebčíny a hřebčince na našem území, popisuje jejich historický vývoj a také to, jaké mají využití v dnešní době. Druhá část teoretické práce vyjmenovává vybrané historické jízdárny, popisuje historický sloh či směr, ve kterém byly postaveny, dále se zaměřuje na architektonický popis a také na autora. Třetí část teoretické práce mapuje rozdíly mezi koňmi ve šlechtickém prostředí a mimo něj. Praktická část se zaměřuje na výrobu autorské knihy, pomocí které reaguje na vzniklou situaci - vytrácení tažných koní z české krajiny.
Selected architecture associated with horse breeding. The Author's book.
Keywords: hřebčín; hřebčinec; jízdárna; starokladrubský kůň; šlechta; architektura; stud farm; riding hall; Kladruber horse; nobility; architecture