Vybrané sociálně patologické jevy na základních školách, závislosti - alkohol, kouření, drogy. - Kolaříková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce má poukázat na sociálně patologické jevy, na závislosti, které se objevují již na základních školách. Nejprve se zaměřuji na vymezení sociální patologie a sociálně patologických jevů. Uvádím vlivy, které působí na mládež na základních školách, ať už jde o vliv rodiny, školy, vrstevnické skupiny či vliv médií. V dalších částech práce vymezuji pojmy závislost, alkohol, kouření, drogy. Uvádím jejich historii, druhy a jejich účinky. Cílem provedeného výzkumu bylo zjistit, jaké zkušenosti mají se závislostmi žáci na dvou základních školách v Písku, které se výrazně neliší počtem studentů, ale liší se svoji polohou, jedná se o okrajové lokality města, prestiží a skladbou studující mládeže. Jako metodu sběru dat jsem zvolila kvantitativní metodu s využitím techniky dotazníku. Výsledkem práce pak bylo zjištění, jaké zkušenosti mají chlapci a děvčata na základních školách v 9. třídách se závislostmi a jaké je jejich ovlivnění v přístupu k závislostem. Na základě výsledku práce je potřeba stále více spolupracovat na prevenci na základních školách a to nejen ve spolupráci učitelů a rodičů, ale zapojit i média a širší veřejnost. Vytvářením preventivních programů a jejich uváděním do praxe pak můžeme všichni pomoci dospívající mládeži v jejím nejtěžším období, jakým dospívání bezesporu je.
Chosen social - pathologic phenomena on primary schools, dependecies - alcohol, smoking, drugs.
Keywords: Alkohol; dospívání; drogy; historie; kouření; sociální patologie; účinky.; Alcohol; adolescence; drugs; history; smoking; social pathology; effects.