Od slávy k zapomnění? Proměny poutního místa Křemešník ve 20. století - Chalupová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná práce si klade za cíl objasnit, jak se v dynamickém 20. století proměňoval obraz poutního místa Křemešník v kolektivní paměti. Autorka zde navazuje na svou bakalářskou práci, v níž sledovala vývoj poutního místa v první třetině 20. století. Nyní se pokusila přiblížit soupeření církevní a turistické složky o prosazení na Křemešníku v první polovině 20. století, vystřídané nastolením komunistické diktatury. Na základě zpráv církevních tajemníků bylo zjišťováno, jak na poutní místo nahlížela vládnoucí moc, kterými prostředky se snažila změnit nebo vymazat paměť místa a nakolik byla v této snaze úspěšná. Stranou pozornosti nezůstalo ani vnímání Křemešníku obyčejnými lidmi, porovnané pomocí dotazníků s dnešním stavem. Dochované písemné prameny byly rovněž obohaceny o vzpomínky pamětníků.
From glory to oblivion? Changes of the site of pilgrimage Křemešník in the 20th century
Keywords: poutní místo Křemešník; kolektivní paměť; církevní dějiny; poutě; zbožnost; turismus; omezování náboženské svobody; site of pilgrimage Křemešník; collective memory; ecclesiastic history; pilgrimages; piousness; tourism; suppression of religious freedom