ETICKÁ VÝCHOVA A JEJÍ VÝCHODISKA VE SROVNÁNÍ S PRAXÍ ETICKÉ VÝCHOVY V SLOVENSKÉ A ČESKÉ REPUBLICE - Spišáková, Mária (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá východisky etické výchovy ve srovnání s praxí etické výchovy v Slovenské a České republice. První část práce popisuje filosofická, pedagogická a psychologická východiska vyučovacího předmětu s názvem etická výchova a zamýšlí se nad nimi. Uvádí chronologický přehled etických teorií a srovnání jejich základů morálky. Zabývá se filosofií výchovy a dialogem jako principem vyučování. Představuje Piagetovu teorii morálního vývoje dítěte, uvádí stadia morálního usuzování podle Kohlberga a charakterizuje Franklovu logoterapii. Druhá část práce analyzuje a srovnává přístupy k etické výchově v primárním a sekundárním vzdělávání na Slovensku a v České republice vzhledem k východiskům etické výchovy uvedeným v první části práce. Představuje slovenský koncept Olivarovy prosociální výchovy, činnost Etického fóra ČR a program Filozofie pro děti.
Ethics as a Class Subject and its Resources in Comparison with the Teaching of Ethics in the Slovak and the Czech Republic.
Keywords: etická výchova; výchova k prosociálnosti; etické teorie; základy morálky; filosofie výchovy; primární a sekundární vzdělávání; koncepce etické výchovy; kurikulum etické výchovy; dialog jako princip vyučování; prekoncepce žáků; Piagetova teorie morálního vývoje; Kohlbergova stadia morálního usuzování; Franklova logoterapie; noogenní neuróza; Etické fórum ČR; Filozofie pro děti.; Ethics; prosocial education; ethical theory; foundations of morality; philosophy of education; primary and secondary education; concept of ethics; ethical education curriculum; dialogue as a principle of teaching; students' preconceptions; Piaget's theory of moral development; Kohlberg's stages of moral reasoning; Frankl's logotherapy; noogenic neurosis; Ethical Forum Czech Republic; Philosophy for children.