Poruchy chování u koní - Liscová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo na základě literárních zdrojů vysvětlit pojem stereotypního chování u koní, popsat jeho projevy, příčiny a nastínit možné způsoby odstranění. Dílčím cílem bylo, na základě vlastního sledování na vybrané farmě, podchytit výskyty stereotypních projevů u koní, a na základě zjištěných informací v literární rešerši, navrhnout způsoby snížení popř.odstranění z chovu. Dalším dílčím cílem bylo podchytit míru výskytu stereotypního chování koní v chovech s různým počtem koní, způsobem ustájení, využívání koní, s ohledem na plemeno koní, apod. ? tato část byla řešena formou dotazníkového šetření v rámci ČR. Stereotypní chování je tzv. problémové chování, které vzniká zejména u koní domestikovaných a držených v zajetí, vlivem nesprávného způsobu chovu nebo nesprávným zacházením s těmito zvířaty. Příčin stereotypního chování ať už trauma v době časného odstavu, nedostatek pohybu, vliv výživy, genetiky a jiných faktorů je mnoho. Je tedy velmi těžké najít správnou příčinu stereotypního chování. Na základě vlastního sledování na vybrané farmě, bylo z celkového počtu 70 chovaných koní stereotypní chování pozorováno pouze u 7 koní tj. u 10 %. Na farmě byli koně ustájeni v boxovém ustájení (34 koní), volně (34 koní) a na štontech (2 koně). Ze sedmi stereotypních koní byl u šesti koní (85,71 %) zaznamenán okus dřeva a u jednoho koně (14,29 %) bylo zjištěno klapání pysků. Nejlepším způsobem ustájení koní je celoroční pobyt na pastvě nebo ve výběhu, neboť při dostatku pohybu v průběhu celého roku nebyl zaznamenán žádný výskyt stereotypního chování. Zajištěním takovýchto podmínek by přispělo k dobré fyzické i psychické pohodě koní. Na základě dotazníkového šetření, na které reagovalo 47 farem z celé České republiky s celkovým počtem 825 chovaných koní, bylo zjištěno, že rozšíření stereotypního chování sevyskytlo u 24, 12 % tj. 199 koní. Výskyt jednotlivých stereotypií byl následující: 33 koní (16,58 %) klká, 19 koní (9,55 %) tkalcuje, 80 koní (40,20 %) okusuje dřevo a jiné vybavení boxu, u 42 koní (21,11 %) se projevuje agresivita, u 14 koní (2,02 %) chůze po boxu a u 9 koní headshaking (4,52 %) a sebepoškozování 2 koně (0,01 %). Nejvíce stereotypií se vyskytovalo u koní ustájených v boxech a to u 94,98 % tj. u 189 koní.
Abnormal behavior in horses
Keywords: koně; stereotypní chování; projevy; prevence; horses; stereotypical behavior; symptoms; prevention