Logistika ochrany obyvatelstva obce se zaměřením na jednotku sboru dobrovolných hasičů obce - Šenovský, Michail; Kudlák, Aleš (Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, z.s., 2017)
Cílem článku je ve zkratce seznámit odbornou veřejnost se současným stavem logistiky ochrany obyvatelstva obce zaměřené na jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. V rámci zpracování disertační práce pod názvem Ekonomika a logistika obce v oblasti ochrany obyvatelstva (Kudlák, 2016) byla v létech 2012 až 2015 provedena analýza výše uvedené problematiky, a to za pomoci dotazníkového šetření, analyticko-syntetické metody, metod analogie, indukce a dedukce, deskripce a obsahové analýzy, kvalifikovaného odhadu, komparace, statistických metod zaměřených na výpočet směrodatné odchylky a zjištěných rozdílů (párovým testem dvou závislých datových souborů) a checklistu. Výsledkem práce bylo zpracování jednoduchých karet logistických podpor obce v oblasti ochrany obyvatelstva, návrhy metodického postupu, pomůcky a příručky finančního zabezpečení krizových situací a checklist starosty obce pro řešení mimořádné události a krizové situace. Kontrolní seznam obsahoval mimo jiné logistickou podporu zařízení a organizací, které obec zřizuje pro potřeby svých obyvatel. Výsledky a závěry týkající se již uvedených jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v době mimořádné události nebo krizové situace jsou obsahem tohoto článku.
Civil Protection Logistics Aimed at Volunteer Fire Department Units
Keywords: logistika; logistické činnosti; ochrana obyvatelstva; jednotka sboru dobrovolných hasičů obce; logistics; logistics activities; civil protection; volunteer fire department units