Louis Riel and the Northwest Rebellion: From a Villain into a Hero? - Maršán, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem této práce je zjistit zda je Louis Riel, vůdce lidu Métis, hrdinou nebo zlosynem. Odpovídá na otázky, jaký byl jeho přínos lidu Métis a jak se změnilo vnímání jeho osobnosti za posledních 131 let. První část se zabývá historickým pozadím Kanadaské konfederace, Indianům a lidu Métis. Zvláštní pozornost je věnována popisu jejich odlišných kultur. Druhá část odpovídá na otázky zmíněné výše v kontextu obou povstání. Dále se zabývá politickými důsledky druhé rebelie a mapuje vývoj situace Métis do současnosti.
Louis Riel and the Northwest Rebellion: From a Villain into a Hero?