Využití podporovaného zaměstnávání lidmi se zdravotním a sociálním znevýhodněním - Fenclová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci jsem po teoretické a praktické stránce zpracovala problematiku zaměstnávání lidí se zdravotním postižením a poukázala na jeden z možných nástrojů řešení - podporované zaměstnávání. V první (teoretické) části práce se věnuji popisu postavení zdravotně postižených na trhu práce a opatření státu v této problematice. Dále představuji poměrně novou službu podporované zaměstnávání, která napomáhá lidem se zdravotním nebo jiným znevýhodněním nalézt a udržet si vhodné zaměstnání. Druhá (praktická) část této práce se věnuje analýze PZ, uskutečněné 2 výzkumy. 1. výzkum byl proveden šetřením v agenturách PZ a sledoval postavení ZP na trhu práce očima poskytovatelů PZ. Ve 2. výzkumu bylo cílem zjistit efektivitu činnosti APZ Ledovec - Rokycany, šetření proběhlo u klientů agentury.
Use of Supported Employment by People with Health and Social Disability
Keywords: nezaměstnanost; zaměstnanec; zaměstnavatel; trh práce; zdravotní postižení; sociální znevýhodnění; aktivní politika zaměstnanosti; podporované zaměstnávání; pracovní rehabilitace; Unemployment; employee; employer; labour market; health handicap; social disability; active labour policy; supported employment; work rehabilitation