Pašije - Volek, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Pašije se zabývá tématem posledních dnů Ježíše Nazaretského. Je rozdělena na dvě části. Teoretická část informuje o vývoji námětu ve zpracování jednotlivých umělců ve výtvarných dějinách, s přihlédnutím k tvorbě českého barokního malíře Karla Škréty. Popisuje chápání jednoho z klíčových témat světového malířství v průběhu dějin. Praktická část práce zobrazuje soubor sedmi výtvarných děl, zobrazujících toto téma z dnešního pohledu. Jednotlivé výjevy zachycují nejdůležitější momenty a vyobrazení tak, aby jejich poselství přesahovalo tuto práci. Vyobrazení jsou současně vytvořena tak, aby každý divák zde našel svůj zajímavý detail.
Passion
Keywords: pašije; umučení Krista; křesťanství; kompozice.; Passion; Passion of Christ; Christianity; composition