Analýza problematiky vzdělávání zaměstnanců na příkladu podpor v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost - Malá, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vzděláváním zaměstnanců v obecné rovině, tj. motivy, které vedou zaměstnance a zaměstnavatele ke zvyšování lidského kapitálu a rozvojovými aktivitami, kterými je možné zvýšit, rozšířit a obohatit dosavadní znalosti a dovednosti zaměstnanců. V práci je zachycena vzdělanost obyvatelstva v jednotlivých okresech ČR a očekávaný vývoj v dosaženém nejvyšším vzdělání obyvatelstva. Pozornost je zaměřena na Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, prostřednictvím kterého je možné v programovém období 2007 ? 2013 vzdělávat zaměstnance. Cíl práce je orientován na zhodnocení alokace finančních prostředků a realizaci grantových projektů v oblasti podpory 1.1, prioritní ose 1 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Příjemci podpory grantových projektů jsou firmy nebo profesní asociace. Vstupní hodnoty pro analýzu jsou získány z veřejně dostupných dat a údajů. Výsledky z provedené analýzy jsou konfrontovány se vzdělanostní úrovní obyvatelstva v jednotlivých okresech. Přínosem bakalářské práce je sestavení závěru a dílčích doporučení, která by mohla pomoci k lepší orientaci veřejnosti o realizovaných projektech a efektivnější alokaci finančních prostředků z ESF nejen do strukturálně postižených regionů, ale i do regionů s nejnižší úrovní vzdělanosti obyvatelstva.
Analysis of problematics about employee training within Human resources and employment Operational programme
Keywords: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost; vzdělávání zaměstnanců; regiony; Human resources and employment Operational programme; training of employees; districts