Sirotčí agenda a péče o sirotky v Prácheňském kraji v 18. století - Fučíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na sirotčí agendu a péči o sirotky v Prácheňském kraji v 18. století. Je rozdělena na několik částí. V první se aurorka zaměřuje na právní vymezení sirotků a poručnické správy. Ukazuje vývoj od římského práva po kodifikaci městského práva Pavla Kristiána z Koldína. Druhá část představuje postavení sirotků v českých městech v 18. století. Zárověň jsou zde představena jihočeská města, která byla dále sledována v dalších částech práce. Zároveň je zde představena instrukce pro sirotčího písaře dochovaná ve fondu Velkostatek Netolice v SOA Třeboň. Stěžejní část práce je zaměřena na představení tří druhů sirotčí agendy v několika městech bývalého Prácheňského kraje. První jsou sirotčí knihy z měst Lhenice, Netolice, Volary a Bavorov. Dalším druhem sirotčí agendy jsou sirotčí účty z měst Lhenice, Netolice, Volary a Záblatí. Posledním druhem sirotčí agendy, který je představen, jsou sirotčí tabely z měst Lhenice, Netolice a Volary. Všechny prameny jsou v práci předtaveny jak po formální stránce, tak po obsahové stránce.
Orphan's agenda and care for orphans in region Prácheň in 18th century
Keywords: sirotci; sirotčí agenda; městské právo; 18. století; Prácheňský kraj; sirotčí knihy; sirotčí účty; sirotčí tabely; Lhenice; Netolice; Volary; Záblatí; Bavorov; orphan's agenda; care for orphans; region Prácheň; 18th century; orphan's books; orphan's accounts; confronting of orphans