Reforma systému sociálních služeb v ČR - Drobílková, Magda (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá reformou systému sociálních služeb v ČR. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy a popsány důvody, které vedly k reformě systému sociálních služeb. Cílem diplomové práce bylo zjistit, které problémy souvisejí s aplikací právní úpravy příspěvku na péči z pohledu zúčastněných subjektů, jimiž jsou příjemci příspěvku na péči, zástupci poskytovatelů sociálních služeb a zaměstnanci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Při analýze tohoto problému bylo nutno zjistit názory jednotlivých subjektů na tuto dávku, dále to, k jakým účelům je příspěvek na péči využíván jeho příjemci v jednotlivých stupních závislosti, kterou sociální službu nejčastěji využívají a jaký vliv na způsob využití může mít forma výplaty příspěvku na péči. Pro empirickou část diplomové práce byl zvolen kvalitativní výzkum a metoda kvalitativního dotazování. V závěru práce byla na základě zpracovaných výsledků stanovena příslušná opatření, která lze využít v praxi.
The Reform of Social Services System in Czech Republic
Keywords: Sociální služby; příspěvek na péči; poskytovatel sociálních služeb; uživatel sociálních služeb; Social services; home care allowance; social services provider; sociál services user