Problematika paratuberkulózy v chovech mléčného skotu v České republice - Štěrba, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Paratuberkulóza je způsobena Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP). Nejvnímavější k infekci MAP jsou telata mladší 6 měsíců. K nakažení nejčastěji dochází výkaly, kontaminovaným mlékem a fekálně kontaminovaným krmivem a vodou. I když vylučování MAP většinou nezačíná dříve jak ve věku 18 měsíců, ukázalo se, že k vylučování MAP může dojít již u velmi mladých telat. Klinické příznaky (průjem a ztráta hmotnosti) se nejčastěji projevují ve stáří 3 - 6 let. Onemocnění končí smrtí postiženého zvířete v důsledku dehydratace a kachexie. Subklinicky infikovaní jedinci nevykazují klinické příznaky paratuberkulózy, ale vylučují vysoké množství MAP ve svých výkalech. Mezi nejčastěji používané diagnostické laboratorní testy patří vyšetření nátěrů obarvených Ziehl-Neelsenem,kultivační metody, PCR a ELISA test. Paratuberkulóza je obtížně diagnostikovatelná a neléčitelná choroba, a proto je velice důležité zavádět kontrolní programy v MAP pozitivních stádech a zabránit šíření onemocnění do negativních stád. V roce 2008 byl v ČR vydán metodický návod, který je založen pouze na diagnostice ELISA testem a eliminuje pouze klinické formy nemoci ve stádě. MAP je často dáváno do souvislosti se vznikem Crohnovy choroby u lidí.
The issues of paratuberculosis in dairy cattle herds in the Czech Republic
Keywords: paratuberkulóza; MAP; paratuberculosis; MAP