Kvalitativní výzkum rituálů ukládání dětí ke spánku - Hnojská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá kvalitativním výzkumem, v rámci grounded theory, zaměřuje se na výzkum různých způsobů rituálů souvisejících s ukládáním dětí ke spánku. Teoretická část objasňuje pojmy: dítě předškolního věku z hlediska vývojových teorií, vysvětluje, co je rodina, výchova a jaké známe výchovné styly. Definuje pojem rituál, druhy rituálů, spánek a jeho fáze. Charakterizuje proces usínání. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu několika rodin. Výzkum se zaměřuje na různé způsoby rituálů souvisejících s ukládáním dětí ke spánku. Je zde využita metoda polo-strukturovaného hloubkového rozhovoru a pozorování. V závěru práce jsou shrnuté nalezené společné faktory a rovněž rozdílné vzorce v rituálech a způsobech ukládání dítěte ke spánku v různých rodinách.
Qualitative research rituals saving children to sleep
Keywords: rodina; výchovné styly; rituály; usínání; spánek