Problematika statimové diagnostiky klíšťové encefalitidy - Myslivcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala statimovou diagnostikou klíšťové encefalitidy v nemocnici Havlíčkův Brod. Praktická část byla prováděna v imunologické laboratoři na Oddělení společných laboratoří v nemocnici Havlíčkův Brod, do které byl ke konci roku 2018 zakoupen přístroj ChorusTrio, který urychlil diagnostiku vzorků od pacientů s podezřením na klíšťovou encefalitidu. Tento přístroj je bohužel vhodný pouze pro vyšetřování sér, a proto se využívá převážně ke kontrole protilátek před nebo po očkování. V roce 2019 byl zakoupen nový přístroj, ReaScan rapid test, který je využíván ke statimové diagnostice. Je to jednoduchý a rychlý imunochromatografický test, díky kterému jsme schopni potvrdit nebo vyvrátit diagnózu klíšťové encefalitidy během 30 minut. V teoretické části jsem zpracovala odbornou literaturu týkající se klíšťové encefalitidy, viru klíšťové encefalitidy, její diagnostiky a dalších příbuzných témat. V praktické části jsem se zabývala metodami, jejichž princip je popsán v teoretické části, v kapitole Laboratorní diagnostika klíšťové encefalitidy v nemocnici Havlíčkův Brod, a jejichž pracovní postupy jsou popsány v kapitole Metodika. Ze získaných dat a z dat z LISu (laboratorní informační systém) jsem vypracovala statistiku, kde jsem zhodnotila rychlost návratu výsledku laboratorního vyšetření. Cílem mé práce bylo zhodnotit stávající statimovou diagnostiku klíšťové encefalitidy, se zvláštním důrazem na TAT (dobu návratu výsledku vyšetření), a nalézt případné cesty ke zlepšení této diagnostiky.
The Issue of Urgent Diagnostics of Tick-borne Encephalitis
Keywords: klíšťová encefalitida; statimová diagnostika; statim; ELISA; imunologie; tick-borne encephalitis; urgent diagnostics; statim; ELISA; immunology