Opatření proti aktivnímu střelci ve vybraných školách na území okresu Strakonice. - Matoušek, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zpracována za účelem zkvalitnění zabezpečení škol a školských zařízení proti aktivnímu střelci. Problematika terorismu tohoto charakteru je v současné době fenoménem a jen těžko se dá předpovědět, kde k nežádoucímu aktu dojde. Pro jeho zamezení je zapotřebí s danou problematikou bojovat a nastavit pro boj ochranná opatření. Právě ty mohou účinně zamezit nežádoucím útokům střelců a ochránit životy studentů a zaměstnanců škol. Cílem této práce bylo zjistit, jaká ochranná opatření jsou, ve vybraných středních školách, proti nežádoucím útokům aktivního střelce nastavena a následně v těchto školách provést návrh pro jejich kvalitnější zabezpečení. V teoretické části je čtenářům přiblížen obsah vybrané legislativy České republiky pro danou problematiku, pojetí terorismu, vzdělávací soustava ČR a bezpečnostní systém ČR. V závěru této části poukazuji na vybrané útoky aktivních střelců, kteří své činy páchali v Evropě a na území naší republiky. V praktické části je uvedeno, jakým způsobem byl prováděn sběr potřebných dat pro kvalitativní výzkum práce a které metody zkoumání byly při této akci použité. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, jakými prostředky předmětné školy disponují pro zabezpečení svých prostor, proti této formě terorismu. Následnou bezpečnostní analýzou bylo však dále odhaleno, že školy nejsou dostatečně zabezpečeny proti dané problematice a tedy je zde znázorněn návrh na kvalitnější zabezpečení škol v podobě doporučení. Nedílnou součástí pro dosažení stanoveného cíle bylo tyto informace předat i vedení školy, které pak mělo možnost vyžádat si podklady výzkumu a návrhy aplikovat na svých součástech školy. V závěru diplomové práce je rekapitulace zjištěných skutečností a dále je zde uveden návrh pro zlepšení dané problematiky.
The measures against the active schooter in the selected schools one the Strakonice district territory.
Keywords: Terorismus; aktivní střelec; vzdělávací soustava; ochranná opatření; bezpečnostní systém ČR; bezpečnostní složky.; Terrorism; active shooter; educational system; security measures; security system of the Czech Republic; security forces.