Analýza radiační kontroly skladu vyhořelého jaderného paliva v JE Temelín - Papan, Juraj (Jihočeská univerzita, 2012)
Problematika nakládání s radioaktivními materiály a zejména s vyhořelým ja-derným palivem je v současnosti v České republice a ostatních vyspělých státech ože-havým a diskutovaným tématem. V této práci je zevrubně rozebrána realizace radiační kontroly skladu vyhořelého jaderného paliva jaderné elektrárny Temelín, kdy v tomto objektu jsou postupně uskladňovány obalové soubory naplněné vyhořelým palivem, vyprodukovaným provozem jaderných reaktorů. V úvodních kapitolách jsou popsány samotné obalové soubory, na jejichž kvalitě závisí odstínění uloženého vyhořelého ja-derného paliva a zabránění uvolnění radionuklidů mimo ochranný plášť obalového sou-boru. Dále je popsána lokalita jaderné elektrárny Temelín, kde je sklad vyhořelého ja-derného paliva umístěn, včetně manipulací, které jsou prováděny s obalovým souborem. Během skladování obalových souborů je kladen důraz na monitorování technologických parametrů. Cílem práce je podrobně rozebrat radiační kontrolu skladu vyhořelého ja-derného paliva, opatření radiační ochrany platná pro tento objekt a posoudit možnost optimalizace používaných měřících přístrojů, navrhnout úpravu způsobu prováděného monitorování. Pro naplnění cílů práce bylo nezbytné provést monitorování aktuální ra-diační situace ve skladovací lodi, která je již částečně zaplněna obalovými prostory, kdy dle následných výpočtů bylo přistoupeno k predikci úrovně radiační situace při maxi-málně zaplněné skladovací lodi. Tyto výpočty jsou zároveň podkladem pro návrh úpravy režimových opatření v tomto objektu za účelem optimalizace profesního ozáření. Mezi základní strategické cíle provozovatele jaderné elektrárny Temelín, firmy ČEZ a.s. patří zajistit bezpečný provoz největší české elektrárny, jednou ze základních podmínek splnění tohoto cíle je zajištění radiační kontroly a ochrany v požadované kvalitě. Vý-sledky, které jsou výstupem této práce, budou poskytnuty oddělení Řízení radiační ochrany pro další praktické využití, případnou úpravu stávající provozní dokumentace, která řeší radiační kontrolu skladu vyhořelého jaderného paliva.
Analysis of radiation control in the storage of spent nuclear fuel at NPP Temelín
Keywords: Ionizující záření; Jaderná elektrárna; Obalový soubor; Optimalizace Monitorování; Příkon dávkového ekvivalentu; Sklad vyhořelého jaderného paliva Stabilní měření; Ionising radiation; Nuclear plant; Packaging file; Optimalization Monitoring; Input of dose equivalent; Storage of burnt-out nuclear fuel Stable measurement