Revitalizace brownfieldů a jejich nová využití - Halířová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem předkládané diplomové práce s názvem "Revitalizace brownfieldů a jejich nová využití" bylo analyzovat a vyhodnotit potenciál brownfields pro edukativní a kulturně společenské aktivity se zaměřením na podporu kulturních a tvůrčích odvětví a regionální rozvoj. V praktické (výzkumné) části práce bylo provedeno deset případových studií. Osm revitalizačních projektů brownfields bylo vybráno na území České republiky a dvě případové studie byly provedeny na podkladech zahraničních revitalizačních projektů. Poté následovalo vyhodnocení klíčových aspektů případových studií, na jejichž základě byl vytvořen soubor doporučení pro rozvíjející se projekt Žižkárna v Českých Budějovicích. V poslední kapitole byl z hlediska nákladů následně vyhodnocen jeden z návrhů, a to zřízení multifunkčního venkovního altánu.
Brownfields revitalization and their new usage
Keywords: Kreativní třída; kreativní město; kulturní a kreativní průmysly; urbánní regenerace; brownfields; Creative Class; Creative City; Cultural and Creative Industries; Urban Regeneration; Brownfields