Die Rolle des Internets im Distanzunterricht an den Grundschulen/ Role internetu v distanční výuce němčiny na základních školách - Švancar, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na roli internetu ve výuce německého jazyka na 2. stupni základních škol. Koronavirová krize s sebou přinesla řadu neprozkoumaných aspektů, se kterými jsme se v minulosti nikdy nemuseli potýkat a ukázalo se, že internet bude hrát nepostradatelnou roli ve výuce obecně. S distanční výukou se změnila příprava učitelů na výuku německého jazyka ale i příprava studentů samotných. V mé práci se zaměřuji na roli internetu ve výuce ještě před vypuknutím pandemie, a poté poukazuji na jeho zesílenou roli při online výuce. Shrnuji jeho pozitiva i negativa. Následně se snažím aplikovat nové poznatky z online výuky do prezenční výuky německého jazyka na 2. stupni základních škol a poukázat na nové možnosti, které tato celosvětová síť nabízí. V předposlední části sepisuji názory odborníků, vyjadřujících se k používání moderních technologií ve výuce a pokouším se postavit pozitivní a negativní názory proti sobě. Na konci mé práce je vybrána slovní zásoba německých slov, která vznikla nebo se začala velice často objevovat mezi lidmi až za doby koronavirové krize. Dále jsem ve své práci vybral možnosti učení se nové slovní zásoby jinou formou, než je pouhé memorování, které nemusí být pro každého žáka vhodný způsob, jak získat novou slovní zásobu, a tyto vybrané možnosti by mohli ukázat alespoň směr, který se v budoucnosti může stát součástí běžného učení se nejen slovní zásoby, ale i ostatních částí školní gramatiky.
Onto the role of social media and the internet in distance learning in primary schools
Keywords: Internet; Distanzunterricht; Schule; Digitale Medien; Schüler; Lehrer; Pandemie; Internet; School; Coronavirus Crisis; Student; Teaching