SNÍDANĚ ŽÁKŮ 2.STUPNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY V KŘEMŽI - Soukupová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Období školního věku je u dětí velmi exponovanou etapou života v níž velice důležitou roli hraje také výživa a stravovací návyky. Ve stravovacích zvyklostech v době snídaně zejména u dětí staršího školního věku se objevují negativní vlivy. Děti dávají přednost sladkostem a stravování formou rychlého občerstvení. Jí malé množství zeleniny a ovoce a nedodržují pitný režim. Má práce se týkala dětí staršího školního věku. Cílem mé bakalářské práce s názvem ''SNÍDANĚ ŽÁKŮ 2. STUPNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY V KŘEMŽI'' bylo zjistit konzumaci snídaní u dětí ZŠ se zaměřením na pravidelnost, na vhodné kvantitativní a kvalitativní složení a podmínky, za jakých je první jídlo přijímáno. Dalšími cíli bylo získat informaci o pitném režimu žáků v ranních hodinách. Zdůraznit význam snídaně v rámci celodenního stravování. Stravovací návyky v době snídaně dospívající mládeže jsou neuspokojivé. Dochází k poškozování zdraví a ke špatným návykům, které si mladý člověk přináší s sebou do dalšího rodinného života. Také vznik nadváhy ve spojení s nevhodnými stravovacími zvyklostmi je dnes velký problém. Největší podíl na této skutečnosti mají rodiče, uspěchaný způsob života a celá společnost.
Pupils of Křemže Secondary School breakfast habits
Keywords: snídaně; žáci; stravovací návyky; tekutiny; obezita; breakfast; pupils; food habits; drinks; obesity