Problematika užívání omezovacích prostředků na psychiatrických lůžkových jednotkách a lůžkových odděleních ostatních medicinských oborů. - Dohnalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Ošetřovatelská péče o neklidné a agresivní pacienty se ani navzdory nezadržitelnému pokroku nemůže někdy obejít bez použití restriktivních metod. Aby mohla být poskytována kvalitní ošetřovatelská péče a zajištěna bezpečnost nemocného i při používání omezovacích prostředků, je nezbytné stanovení profesní úrovně kvality, neboli zavedení ošetřovatelského standardu na všechny lůžkové jednotky, kde se restriktivní opatření užívají. Cílem diplomové práce bylo ověřit, jsou-li omezovací prostředky na psychiatrických lůžkových jednotkách a lůžkových odděleních ostatních medicínských oborů používány v souladu se standardem ošetřovatelské péče o omezení pacienta v lůžku a analyzovat stávající standardy ošetřovatelské péče upravující užití omezovacích prostředků. Dalším cílem bylo zjistit, jaký postoj sestry zaujímají k používání omezovacích prostředků a zmapovat jejich pocity při aplikaci restrikce. Z výzkumných cílů vyplynuly hypotézy, které byly formulovány s ohledem na literární údaje a vlastní klinickou praxi zahrnující rovněž aplikaci omezovacích prostředků. Ošetřovatelský výzkum byl prováděn prostřednictvím dotazníku na pracovištích, kde restriktivní metody používají. Respondenty byly sestry pracující na těchto odděleních. Výsledky přinesly jednoznačné zjištění, že nejen celosvětově, celoevropsky, ale i v rámci zdravotnických zařízení České republiky, je péče o pacienty v omezení nejednotná, tudíž standardizace této péče je velmi žádoucí. Součástí diplomové práce je vytvořený Standard ošetřovatelské péče pro aplikaci omezovacích prostředků ve zdravotnických lůžkových zařízeních, který bude prakticky využit v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Use of physical restrains at psychiatric and somatic departments.
Keywords: Omezovací prostředek; ošetřovatelská péče; pacient; práva pacienta; sestra; Restrictive measures; nursing care; patient; rights of patient; nurse