Kvalita života a její regionální disparity - ekonomický aspekt - Cenknerová, Andrea Maria (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce charakterizuje pojmy, jimiž jsou kvalita života a regionální disparity. Hlavním cílem práce je analyzovat a zhodnotit ekonomické dopady jednotlivých regionů České republiky na základě literatury a matematických vzorců. Na kvalitu života lze pohlížet z mnoha hledisek - sociologické, ekologické, psychologické a ekonomické. Tato práce je zaměřena zejména na hledisko ekonomické. Zvolenou metodou analýzy je hodnocení regionálních disparit kvality života z pohledu regionálních konomických ukazatelů. Výsledkem je ekonomické srovnání kvality života v regionech a navržení možných řešeních pro snížení ekonomických rozdílů mezi regiony.
Quality of life and regional disparity - economic aspect
Keywords: kvalita života; životní podmínky; regionální disparity; životní úroveň; sledování ekonomických ukazatelů; quality of life; living conditions; regional disparities; standard of living; monitoring of economic indicators