Výskyt virových hepatitid u klientely v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr v letech 2000 až 2009 - Banáková, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato má práce je zaměřena na výskyt virových hepatitid u klientů v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr za období od roku 2000 do roku 2009. Touto prací navazuji na svoji bakalářskou práci, kde jsem zmapovala období od roku 2000 do roku 2004. Nyní chci všechny výsledky za celých 10 let spojit, aby se ukázalo, jak se situace u klientů vyvíjí. Cílovou skupinou jsou intravenózní uživatele drog. Tito uživatelé drog patří do velmi rizikové skupiny, ve které se nejvíce šíří virové hepatitidy typu A, typu B a typu C díky jejich rizikovému chování. V současné době výzkumy i epidemiologická šetření prokazují, že intravenózní toxikomani patří mezi hlavní rizikové skupiny ohrožené infekčními chorobami. Virové hepatitidy představují závažný problém, především virová hepatitida typu C, neboť proti této hepatitidě se nelze chránit očkováním. Tato hepatitida u lidí probíhá v 50 ? 70 % bez příznaků onemocnění. U 70 ? 80 % nemocných přechází do chronického stádia. Proti hepatitidě typu A je možné se chránit očkováním. Tato hepatitida nepřechází u nemocných do chronického stádia. Snadno se šíří přes infikovanou vodu, potraviny. V naší republice proběhlo několik epidemií, kdy se tato hepatitida začala šířit mezi drogově závislými a rozšířila se i do ostatní populace. Poslední velká epidemie proběhla v roce 2008. Hepatitida typu B představuje velké riziko pro vnímavou populaci. Proti této hepatitidě existuje očkovací látka a populace má možnost se chránit očkováním. Očkování osob se provádí v České republice v rámci zvláštního očkování osob, které pracují na pracovištích s rizikem, kde by mohlo dojít k šíření hepatitidy typu B, např. zdravotnictví. Očkují se děti HBsAg pozitivních matek hned po narození. Dále bylo očkování proti hepatitidě typu B v naší republice zařazeno do pravidelného očkování dětí do jednoho roku života od roku 2001 a zároveň se od toto to roku také očkují 12-leté děti. Hepatitida typu B často přechází do chronického stádia a v smrtnost je u ní 1-2 %. Intravenózní způsob užívání drog je důležitým rizikovým faktorem, je to jedna z cest přenosu pro hepatitidu typu B a hepatitidu typu C. Dalším sledovaným ukazatelem této práce je věkové rozložení klientů, dosažené vzdělání, základní droga, věk prvního užití jakékoli drogy, věk užití intravenózní aplikace drogy a výskyt hepatitid typu A, B, C u klientů. Vzhledem k předmětu mého výzkumu jsem použila kvantitativní výzkum, který mi umožňuje analyzovat problematiku virových hepatitid u klientů z Psychiatrické léčebny Červený Dvůr. Získané údaje byly zpracovány sekundární analýzou dat ze zdravotnické dokumentace. Sledovaný soubor měl 2499 klientů ve sledovaném období let 2000 až 2009. Cílem této práce je získat přehled o prevalenci virových hepatitid u klientů PL Červený Dvůr za období od roku 2000 do roku 2009 a posoudit jejich vývoj. Metodický postup: v diplomové práci bude použita obsahová analýza dat ze zdravotní dokumentace poskytnuté Psychiatrickou léčebnou Červený Dvůr. Výsledkem této práce je, že se ukazuje a mapuje vývoj drogové scény. Co se týká věkového složení klientů převažuje věková skupina 20 ? 24 letých mužů a žen, ale další silnou skupinou jsou klienti ve věkové skupině 25 -29 let. Sledovaný soubor se mění i vzhledem k dosaženému vzdělání, v prvních pěti letech výzkumu ve skupině mužů převažovalo střední odborné vzdělání bez maturity, ale v posledních pěti letech došlo ke změně a převažuje skupina mužů se základním vzděláním. Ve skupině žen ke změně nedošlo, zde převažují ženy se základním vzděláním. Ohledně drog dochází též ke změně na začátku sledovaného období převažovali klienti užívající heroin, ale již od poloviny sledovaného období nastupuje převaha klientů užívající pervitin. Hepatitida typu A byla zjištěna v akutním stádiu jen ve dvou případech. Hepatitida typu B zaznamenala nepatrný nárůst. Hepatitida typu C zde je zaznamenán mírný nárůst, ale je to spíš známka nárůstu klientů s chronickou formou této hepatitidy.
Hepatitis occurrence among patient of the Psychiatric Hospital Červený Dvůr between 2000 and 2009.
Keywords: Hepatitis A; Hepatitis B; Hepatitis C; intravenózní uživatele drog; Hepatitis type A; Hepatitis type B; Hepatitis type C