Odhad otevřenosti druhého člověka ke spolupráci - Klímová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá odhadem otevřenosti druhého člověka ke spolupráci. Konkrétně se zaměřuje na kauzální vztah mezi úsměvem a kooperativním chováním jednotlivce. V teoretické části je rozebírána problematika spolupráce, neverbální komunikace a úsměvu. Téma spolupráce je diskutováno z pohledu sociální i evoluční psychologie. V rámci kvantitativního výzkumu byl realizován sociální experiment, který testoval hypotézu vlivu úsměvu na spolupráci. Metodou získávání dat byly během experimentu pozorování a dotazník. Probandi (n = 60) byli do experimentální a kontrolní skupiny přiřazováni náhodně. Na základě zpracovaných dat bylo zjištěno, že percipovaný úsměv nelze považovat za statisticky významný ukazatel budoucí spolupráce.
Estimation of others openness to cooperation
Keywords: spolupráce; úsměv; neverbální komunikace; cooperation; smile; nonverbal communication