Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu Písek - Hejná, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé diplomové práce je Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu Písek. V roce 1995 bylo na základě zákona prohlášeno 164 sídel vesnickými památkovými zónami, mezi nimi i zóny okresu Písek. Konkrétně se jedná o tyto památkové zóny: Budičovice, Krašovice, Květov, Putim, Varvažov, Tukleky, Smrkovice, Zahrádka a Žebrákov. Cílem mé práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje rozvoj venkovského prostoru památková ochrana souboru lidové architektury ve vesnických památkových zónách. Hlavním smyslem práce je ověřit výsledky památkové ochrany a postoje občanů, orgánů samosprávy i státní správy k této problematice a její důsledky pro rozvoj vybraných sídel.Výsledkem mé práce je navrhnout opatření k dalšímu rozvoji památkových zón okresu Písek.
Regional development and the teritorial protection of rural architecture in complexes in vilages in Písek district
Keywords: Regionální rozvoj; vesnická památková zóna; památková ochrana; lidová architektura; Regional development; monumental protection; village monumental zone; rural architecture